@ islasdelegeo.com/greek @ τα ελληνικά νησιά στο διαδίκτυο @
έκδοση ίντερνετ
 
 

ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ
 
 
 
 
 
 
islasdelegeo.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
islasdelegeo.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
islasdelegeo.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
islasdelegeo.com
 
 
 
 
 
 
 

ΚΩΣ

Δεύτερο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, με έντονη βλάστηση και πολύχρωμα τοπία, πατρίδα του Ιπποκράτη, η Κως αποτελεί αναμφίβολα ένα προορισμό που έχει πολλά να δώσει στον επισκέπτη.
Το νησί πρωτοκατοικήθηκε περίπου το 3000 π.Χ. και όπως γίνεται φανερό η Ιστορία του αποτελεί ένα ψηφιδωτό της παρουσίας πολλών πολιτισμών σ' αυτό, κατά την πάροδο των χιλιετιών.
Η πόλη της Κω, πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού βρίσκεται εκεί που ιδρύθηκε η Αρχαία Πόλη, το 366 π.Χ. . Το Κάστρο της Νεραντζιάς ή Κάστρο των Ιπποτών δεσπόζει στην πόλη. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους Ιππότες της Ρόδου για το φόβο των Οθωμανών, ενώ τα κτίσματα και οι προμαχώνες που βρίσκονται μέσα του είναι λίγο παλαιότεροι. Η Γέφυρα του Κάστρου το συνδέει με την πόλη αλλά και τον Πλάτανο στη σκιά του οποίου λέγεται ότι δίδασκε ο Ιπποκρατης ο Κωος, ο πατέρας της Ιατρικής. Δίπλα στον πλάτανο βρίσκεται η χτισμένη το 1792 από τον Τούρκο κυβερνήτη Γαζή Χασάν βρύση. Το νερό της χύνεται μέσα σε μια αρχαία σαρκοφάγο.
Ο σεισμός του 1933, προκάλεσε πολλές καταστροφές στην πόλη, στάθηκε όμως και αφορμή για την ανακάλυψη πολλών αρχαιοτήτων που οι Ιταλοί κατακτητές φρόντισαν να ανασκάψουν και να αναστηλώσουν. Η Καμάρα της Αρχαίας Αγοράς, ο ναός του Ηρακλέους, τα ερείπια του ναού της Πάνδημου Αφροδίτης, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Αρχαίο Στάδιο και ο Βωμός του Διονύσου, αποτελούν κάποια από τα πιο αξιόλογα στοιχεία του αρχαιολογικού θησαυρού της Κω.
Δίπλα από την αρχαία αγορά, περνάει ο δρόμος της νυχτερινής σας διασκέδαση, ο "Δρόμος με τα Μπαρ".
Λίγο έξω από την πρωτεύουσα βρίσκεται το Ασκληπιειο, ίσως το σημαντικότερο και σαφώς το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Κω. Ο χώρος αυτός φιλοξένησε την Ιατρική Σχολή του Ιπποκράτη. Εδώ ακούστηκε για πρώτη φορά ο Όρκος του Ιπποκράτη, ένας Όρκος που εξακολουθεί να ακούγεται στο Ασκληπιείο, κάθε χρόνο, στην αρχαία ελληνική γλώσσα.
Στο νότιο σημείο της κεντρικής Κω, 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, βρίσκεται η Καρδάμαινα. Γνωστή για τα κεραμικά της, η Καρδάμαινα, σήμερα αποτελεί το πλέον ανεπτυγμένο θέρετρο του νησιού. Ανασκαφές ανέδειξαν τα απομεινάρια του αρχαίου οικισμού Αλασάρνα. Ανάμεσα στα μνημεία είναι ο ναός του Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο καθώς και παλαιοχριστιανικές Βασιλικές.
Βορειότερα βρίσκεται η Αντιμάχεια, χωριό που κρατάει το όνομά του για πάνω από τρεις χιλιετίες. Στην Αντιμάχεια διασώζεται ακόμη η παράδοση των λαϊκών ποιητών και μουσικών. Το Κάστρο της χτίστηκε από τους Ιππότες της Ρόδου και αποτέλεσε συχνά στόχο βομβαρδισμών από τους πειρατές, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή. Στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο εκκλησάκια, ενώ στην εσωτερική πύλη του βλέπουμε το οικόσημο του Μεγάλου Μάγιστρου Pierre d'Aubusson.
Ακόμη πιο βόρεια, συναντάει κανείς το παραθαλάσσιο Μαστιχάρι. Στα ερείπια μιας πρωτοχριστιανικής Βασιλικής μπορεί κανείς να δει κανείς πανέμορφα ψηφιδωτά. Νοτιοδυτικά, στο Καμάρι, συναντάμε μία άλλη Βασιλική, του 5ου αιώνα, με ιωνικούς κίονες και ψηφιδωτά. Κοντά, η ορεινή Κέφαλος, με το ερειπωμένο Κάστρο, όπου σύμφωνα με το θρύλο διαμένει η κόρη του Ιπποκράτη, μεταμορφωμένη σε δράκο μέχρι να της ξαναδώσει την ανθρώπινη μορφή το φιλί ενός Ιππότη, ο ανεμόμυλος του Παπαβασίλη, τα Παλάτια, η γενέτειρα του Ιπποκράτη και παλαιότερη πρωτεύουσα του νησιού Αστυπάλαια, το σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας και η Μονή του Αγίου Ιωάννου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Ασκληπιείο της Κω είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας. Εδώ ανέπτυξε τις αρχές της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης ο Ιπποκράτης. Το Ασκληπιείο υπήρξε τόπος ξεκούρασης και θεραπείας. Οι ιατροί ήταν παράλληλα ιερείς του Ασκληπιού. Σύμβολό τους (μέχρι σήμερα) το φίδι, λόγω της ικανότητάς του να εντοπίζει θεραπευτικά βότανα.
Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη, στην πρωτεύουσα. Λέγεται ότι φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη χιλιάδες χρόνια πριν, η αλήθεια όμως είναι ότι το δέντρο που υπάρχει σήμερα είναι μόλις 580 ετών και ότι πιθανότατα αποτελεί παραφυάδα του αρχαίου πλατάνου.
Το Κάστρο των Ιπποτών. Κατά το Μεσαίωνα η Κως βρισκόταν στην κατοχή των Ιπποτών της Ρόδου, οι οποίοι και έχτισαν το Κάστρο της Νεραντζιάς. Στην είσοδό του βρίσκεται ο θυρεός του Μεγάλου Μάγιστρου καθώς και σκαλισμένες γκροτέσκες μορφές. Στο εσωτερικό του υπάρχουν κτίσματα του δεύτερου μισού του 15ου αιώνα από πέτρα και μάρμαρα, πολλά από τα οποία προήλθαν από το Ασκληπιείο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πόλη της Κω, με ευρήματα της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής. Ανάμεσα στα εκθέματα ένας ανδριάντας του Ιπποκράτη και ψηφιδωτά με τις μορφές του Ασκληπιού, του Ορφέα και του Ηρακλή.
Τα ερείπια Ρωμαϊκής εποχής στην πόλη. Ανάμεσά τους η Κάζα Ρομάνα (Casa Romana), κτίριο πομπηιανού ρυθμού με 26 δωμάτια, στοές από κίονες ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού και μωσαϊκά με παραστάσεις ζώων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κάθε καλοκαίρι διεξάγονται τα Ιπποκράτεια με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ στο Ασκληπιείο απαγγέλεται ο Όρκος του Ιπποκράτη στα αρχαία Ελληνικά.
Στην Καρδάμαινα οργανώνεται Γιορτή Ψαριού, στην Κέφαλο Γιορτή Ούζου, στο Μαστιχάρι Γιορτή Κρασιού και Γιορτή Μελιού τον Αύγουστο. Στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Αλασσάρνια, στην Ασφενδιού, διοργανώνονται εκτός των άλλων και σκακιστικοί αγώνες. Ακόμη, Στη Καρδάμαινα γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας και στο Παλαιό Πυλί εκείνο του Αγίου Γεωργίου την άνοιξη.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Προς τη Κω: Με πλοίο το ταξίδι από Πειραιά διαρκεί περίπου 10 ή 13 ώρες.
Με αεροπλάνο από το Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας η πτήση διαρκεί περίπου 55 λεπτά.
Στη Κω: Υπάρχει αστικά (τηλ:2242026276) και υπεραστικά λεωφορεία (τηλ:2242022292) καθώς και αρκετά ταξί (τηλ:2242022777) για την μετακίνησή σας μέσα στην πόλη αλλά και στο νησί.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Νοσοκομείο: 2242022300 - 2242023423
Αστυνομικό Τμήμα: 2242022222
Λιμεναρχείο: 2242026594
Αεροδρόμιο: 2242051229
Δήμος Κω: 2242028420

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρέπει να δοκιμάσετε: Ο τοπικός μπακλαβάς και το γλυκό ντοματάκι αποτελούν εξαίσιες γεύσεις. Το μέλι της Αντιμάχειας όμως, είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερα φημισμένο. Η Κως παράγει ακόμη το τυρί της πόσας (κατσικίσιο τυρί σε κόκκινο κρασί) και τη δροσιστική κανελλάδα.
Τι να ψωνίσετε: Πόσα, γλυκό ντοματάκι και μέλι, κεραμικά και χειροποίητα κοσμήματα.
Αν έχετε σκάφος: Μπορείτε να αράξετε σε μια από τις καλύτερες μαρίνες της Μεσογείου, τη μαρίνα της Κω.
Κολύμπι: Οι περισσότερες από τις παραλίες της Κω έχουν μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο. Το μοναδικό τοπίο και τα καταγάλανα νερά στην Καρδάμαινα, καθιστούν την παραλία της ξεχωριστή. Ακόμη, αξιόλογες είναι οι αμμουδιές Τιγκάκι, Μαρμάρι, Κέφαλος και Paradise.


τα ομορφότερα νησιά του κόσμου!
 
 
τα νησιά του αιγαίου σε εκτυπώσιμη έκδοση...